Jubileumboek ter gelegenheid van een eeuw Koninklijke Watersport Vereeniging “Loosdrecht”

Na het afnemen van de vlootschouw nam koningin Beatrix op 23 juni 2012 het jubileumboek van de 100-jarige Watersport Vereeniging “Loosdrecht” in ontvangst. Gezamenlijk presenteerden de samenstellers het boekwerk op een strak gelakt zijzwaard van een platbodem. In de vuistdikke publicatie komt de geschiedenis van de grootste watersportvereniging van Nederland in woord en beeld tot leven. Begin 20e eeuw verschenen de eerste roei- en zeilbootjes in het door vervening ontstane plassengebied. Het was het aarzelend begin van het watertoerisme waarmee Loosdrecht later bekendheid zou verwerven in binnen- én buitenland. De oprichting van de Vereeniging in 1912 speelde daarbij een niet onbelangrijke rol; het had een aanzuigende werking. Wat later volgden botenbouwers, zomerhuisjes en andere watersportverenigingen.

De Vereeniging was altijd heel veel meer dan een plek om een bootje neer te leggen of te huren. Kenmerkend voor deze 100-jarige zijn de vele langdurige verbintenissen. Als lustrummotto koos men niet voor niets “Vereenigd”. Zeker vier generaties KWVL leden leerden hier de basisprincipes van het zeilen. Zo ook prinses Beatrix, die in de jaren ’50 regelmatig in haar Red Devil, een rode Valk, de Loosdrechtse wateren doorkliefde. Aan haar lidmaatschap en dat van haar zusters werd, zoals het hoort, geen ruchtbaarheid gegeven.

Samenstellers van KWVL Vereenigd 1912-2012 zijn: Annet Wierper, Sandra Dijksman, Karen Kaper, Wietske van Soest en Micha Cluysenaer

Op YouTube staat een film over the making of: